+  rock.kiev.ua
|-+  Беседы на сонных кухнях...» Сайгон» ГОРАН БРЕГОВИЧ - привід з Балкан...
:
:
: Вы можете привязать анонсы в разделе "Живой звук" к афише сайта. [ Узнать больше ]
: [1]   

: ГОРАН БРЕГОВИЧ - привід з Балкан...  ( 5160 )
delavar

: 99

« : 22 2005, 17:43:25 »

Жили-були слов’яни....  озплодилися та пішли – одні на захід, другі – на схід, а хтось – на південь. Так з’явилися серби, чорногорці, хорвати та боснійці. Останні замість християнства стали потихеньку сповідувати релігію мусульман... Серед боснійців з часом розселилося чимало кочуючих циган.... Отак виник балканський вузел, де короткі часи миру змінювалися на війну... навіть різню... Кров...потоки крові... ріки крові.... Біль настільки пройняла цей край що весілля та похорони, наприклад, йшли під один мотив, під одну мелодію, під одну музику... і з’явився “Весільно-Похоронний Оркестр”. Оркестр Горана Бреговича. Мати якого сербка, а батько боснієць... Може тому Бреговичу вдалося пройнятися духом Балкан... вже не маючи змоги жити там, а лише як привид блукати своїм розореним війнами краєм....
Хороший був 2005-й рік. Тому що  ОК.  ізний.
На початку літа Пінчук  енд компані презентував через дочірню партєєчку “Віче”  безкоштовний концерт на Михайлівській площі знаменитого ГО АНА Б ЕГОВИЧА. Факт “пінчуковості” мав би засмутити але яка нам різниця чиї бочки з пивом пропонуються надармовщину... все одно голосувати будемо по своєму...
Отож я прихопив дружину, а вона знається на “бреговічиані”.... та приятеля, меломана зі стажем. До речі, саме в цього мого приятеля вдома я вперше почув “Калашніков”, “Месєчина” тощо...
Прибули на означене місце. Втішені тим що концерт дійсно буде: всановлена сцена, апаратурка, камери для зйомок... ну і звичайно ж огорожена ділянка для персон з бантустану....
В свій час на цьму ж місці був президент Клінтон, який завершив свій сольний виступ словами “ Борітеся – поборете!”. І ось тепер – значний прогрес – маестро Горан Брегович!
Крім того, Андрій Первозванний вказував нам, що буде тут місто (і воно давно вже є!) і зійде на місто Божа благодать (саме це повторилося і тоді, 2-го червня, коли відбувався концерт).
Площа наповнилася киянами та киянками... якоюсь такою публікою яку ми називаємо естетами....
і я переконався що недаремно Горан “Брега” розкидав з вершин Динарського нагір’я насіння своїх пісень по всій Європі. Зійшли сходи на його грядках, заколосилася нива і потягнулися колоски до свого сонця...
Ми стояли в натовпі перемовляючись зі знавцями та любителями... дехто вперше чув про музиканта і не знав чого очікувати... “Щасливі” – подумав я тоді.... “вони зшаленіють!”
Нечутно розпочалася мелодія...Одна...друга...третя... тиха як струмок... вони зливаються і набираються силою... щоб прорвати греблю... На четвертій композиції вийшов “Брега”, традиційно в білому... усміхнений...
І ПОЧАЛОСЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Нема віше сунця....нема віше месєца....
Нема тебе нема мене...
нічо нема віше..........йо-о-о-й....
І змінилося все: я став одним з тисяч воїнів-сербів, які їхали з хребтів Старі Влаха на Косово поле битися з турками, трощити їхні ворожі черепи нагостреними сокирами, всаджувати стріли в їхні зіниці, різати османам голови, ламати хребти списами, розпорювати черева.... Серби бажали крові, помсти, смерті тут в Косово за приниження впродовж 500 років, за приниження дітей, жінок, ВІ И НАШОЇ П АВОСЛАВНОЇ... а з гір Дурмітора йшов загін чорногорців... страшних у гніві....
Пишу такі речі, тому що все це можна почути в композиціях Горана Бреговича. І бій, і мир. І кохання, і перша зустріч з дівчиною. І злет до хмар. І падіння в ріку Тару, в глибоченний каньйон. В них є і ранішній туман, коли пробирає дрижак, але поруч житло і тебе гостинно приймуть.... В них є і жах від раптової ненависті людей, які втрачають Батьківщину і ладні нести смерть всім хто проти них, і несуть її жахаючись самих себе... звертаючись до Бога після днів насильства.... Так було.... Так є ще й зараз в тому ж Косово, де серби бояться ходити по вулицях міст, щоб їх не скалічили, не згвалтували, не вбили...
Але є в піснях “Бреги” і нестримна радість від запального танцю красуні-боснійки з тонким станом.... Палахкотять бісики в її очах, тремтять вії, здригуються гуточки губ.... і випнуті під сорочкою перса так бентежать....  Закружляв би з нею – циганкою, сербкою, чорногоркою... Може востаннє....
ТОМУ ЩО ВСЕ ЦЕ –  ОК-Н- ОЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Концерт став безумовно ПОДІЄЮ!
Описувати все марно.
Просто треба йти та слухати, йти та дивитися.
А був ще й Емір Кустуріцу.........
Але це вже інша казка...
vi

: 265

« ³ #1 : 22 2005, 19:27:21 »

delavar, хорошие репортажи!
Пеши исчо!
Stix

: 206

« ³ #2 : 22 2005, 23:51:39 »

Да... smiley
событие было и вправду культовое!
Видел как там сербы просто приезжие отрывались... вот это, думаю, народ действительно веселиться умеет! Как в последний раз...

ЗЫ Особенно порвало когда под "Катафалк" часы Михайловского начали бить! Пан Брега сам офигел кажись порядком! Вот это был драйв!!!! До сих пор эмоции переполняют!

"Ай-на-най-най-на..." smiley smiley smiley
delavar

« ³ #3 : 23 2005, 10:47:16 »

Катафалк люблю...
але більше люблю Месечину...

взагалі обожнюю Бреговича...
Stix

: 206

« ³ #4 : 23 2005, 16:35:04 »

Могу порекомендовать тогда тебе ещё одну банду с балкан...

Живьем конечно не слышал, но в записях она Брегу рулит по полной! wink
В оригинале к сожалению, не помню как пишется, по-русски произносится "Фанфаре Чиакорлия"
delavar

« ³ #5 : 24 2005, 11:03:52 »

дякую... :lol:
але не впевнений що в києві знайду... evil

але дуже дякую..

обожнюю фолк...
і не чув таких...
Боб
Злобный пупс

: 271

« ³ #6 : 23 ѳ 2006, 18:40:27 »